Skip to content

A BME FIEK innovációmenedzsmenttel és inkubációval foglalkozó csoportja, a BME U[S]3 június 12-én mintegy 110 fő részvételével rendezte meg a BME U[S]3 AI Pitch Competition versenyét. A döntőbe jutott 12 projektet egy öttagú zsűri hallgatta meg és segítette kérdéseivel, majd hosszas mérlegelés után 3 kategóriában nevezett meg győztest, és egy különdíjat is kiosztott.

A “Startup + SME” kategória győztese, a Fishee.

A BME és a Corvinus Egyetem hallgatói által alapított 5 fős startup csapat innovatív hardverötlete egy “okos kapásjelző”, amelyhez egy AI megközelítésű telefonos applikációt is fejlesztenek a hobbijukért világszerte komoly anyagi terheket is vállaló horgász közösség számára. A koncepciót bemutató Váradi Tamás előadásából megtudhattuk, hogy a termékük legfontosabb telefonos funkciója az egyedi kapásjelzőhang, a sátrában alvó horgász távoli ébresztése, a fals kapások kiszűrése és a fogási, valamint időjárási statisztika alapú “hova és mikor menjünk horgászni” javaslattevő rendszer. 

EVA Vision

Az “R&D” kategória győztese, az EVA VIsion.

A vakoknak és gyengénlátóknak szánt eszköz ötlete néhány éve fogalmazódott meg az ötletgazda, Imre Krisztián fejében, aki újító megközelítésével korábban már az Európai Unió “Év Innovátora” díjat is megszerezte. Egy ilyen komplex termék és AI alapú tájékozódást segítő és veszélyelhárító szolgáltatás kifejlesztése nem lehetséges megfelelő, tudományos kompetenciákat felvonultató alapító és fejlesztő csapat nélkül, amit Krisztián is felismert, és ezért tudatosan kereste az akadémiai világ segítségét. A nyeremény egy része, hogy a szervező BME U[S]3 az egyetemi világban még jelentős újításnak számító “stúdió modell” keretében minden szervezeti és kapcsolati segítséget megad az alapítóknak a fejlesztéshez szükséges csapat felépítésében és a fejlesztéshez szükséges tőke bevonásában.

Az “Idea phase” kategória győztese, a Grape AI

A több generációs családi szőlészetből érkezett Pintér Róbert ötlete és a pitch előadása egyaránt a hitelességével és a szakmája iránti elkötelezettségével nyerte el a zsűri támogatását. Az ötlet kidolgozásában és a megelőző, szőlészeti és növényvédelmi szakembereket is megszólító ötletvalidáló piackutatásban egy további négy főből álló társalapító csapat segítette az elmúlt 10 hónapban az ötletgazda munkáját. A tervezett szolgáltatás drónok segítségével monitorozza a termőterületeket, hogy időben értesíteni tudja a borászokat a kezdődő növénybetegségekről, megakadályozva ezzel a túl kései felismerés eredményeként keletkező jelentős károkat. A GrapeAI a fertőzéseket konvolúciós neurális hálózat segítségével azonosítja, és így lehetőséget teremt arra, hogy a jelenlegi, prevencióra épülő növényvédelem inkább célzott beavatkozású legyen, ilyen formán csökkentve a termőterületekre eső vegyszernyomást.

A zsűri szerint a verseny legélesebb küzdelmét a “R&D” (K+F) kategória hozta az erős, több éves kutatói munkára épülő pitch-eivel. Ebben a körben indult a Digital Bridge Assistant (DBA) mellett a kategóriát meg is nyerő EVA Vision, az iMotionDrive és a DrivebyCloud csapata is. Az előbbi MI alapú járműirányítási eszközt fejleszt, amely a jelenleg ismert kipörgésgátló rendszereket válthatja le az autókban, utóbbi pedig az építőiparból érkezett DigiTwin környezetmodellezési technológiára alapozott, AI vezérelt, valós idejű, komplex forgalomirányási rendszeren dolgozik. A különdíj odaítélésénél a zsűri szempontja az volt, hogy a 4 induló kutatócsoport közül melyik számára tudja a leginkább hatékony segítséget nyújtani a BME U[S]3 üzletfejlesztő inkubációs tevékenysége.

Hosszas mérlegelés után a BME U[S]3 “Startup VIP inkubációs-üzetfejlesztési program” különdíját a Digital Bridge Assistant csapata kapta. A DBA a jelentős forgalomterhelésű hidakra telepített IoT eszközökből nyert mérési adatokra alapozva segíti a hídmesterek munkáját, és a valós terhelési adatok alapján mélytanuló algoritmusokkal segíti ütemezni a hidak esetében életbevágóan fontos ellenőrzéseket. A zsűri döntésének hátterében az áll, hogy a kutatók tudományos munkája most ért el abba a fázisba, hogy a technikai megvalósítás mellett már az üzleti felhasználás módjain és a piac megismerésén is dolgozzanak. A díj részeként a StartupVIP inkubációs program az üzletfejlesztésben, a piackutatásban, valamint a piacra lépésig vezető úton fogja segíteni őket.

Gratulálunk mind a díjazott, mind az induló csapatoknak!

 Köszönjük a zsűrizésben résztvevő Szabolcs Péter (Digital Factory), Mádi-Nator Anett (Women4Cyber Foundation és IVSZ), Frész Ferenc (CyberServices), Gecse Mariann (Huawei), és Kállai Gábor (Shiwaforce) kitartó, 4 órán átívelő munkáját, hasznos visszajelzéseit és építő kritikáit!
Külön köszönet támogatóinknak, a ShiwaForce-nak, a One Identitynek, az Everengine-nek, valamint a “ChatGPT magyarul” közösségnek, akik nélkül ez a rendezvény nem jöhetett volna létre.
Back To Top